Het is een veelbesproken onderwerp in Belgiƫ en daarbuiten: de stijgende energieprijzen en de vrees voor een mogelijke energiecrisis deze winter. In 2022 werden huishoudens geconfronteerd met schrikbarend hoge elektriciteits- en aardgasprijzen, en er zijn zorgen dat dit scenario zich deze winter kan herhalen, maar dan mogelijk nog erger. Een zachte winter in 2022 hield de prijzen nog enigszins in toom, maar met de dreiging van een strenge winter in het vooruitzicht, rijst de vraag: hoe kunnen consumenten zich wapenen tegen de mogelijkheid van opnieuw stijgende energieprijzen? Een van de oplossingen die steeds meer aandacht krijgt, is het investeren in zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen. Deze investeringen kunnen consumenten helpen om hun eigen energie op te wekken, op te slaan en te gebruiken, waardoor ze minder afhankelijk worden van de volatiele energiemarkt.

De Energieprijzen in 2022: Een Onaangename Herinnering

Voor veel Belgen was 2022 een jaar om snel te vergeten als het gaat om energieprijzen. De prijzen voor elektriciteit en aardgas schoten omhoog, waardoor veel gezinnen geconfronteerd werden met aanzienlijk hogere energierekeningen. De stijging was te wijten aan verschillende factoren, waaronder internationale geopolitieke spanningen, stijgende grondstofprijzen en een groeiende vraag naar energie naarmate de economie zich herstelde van de COVID-19-pandemie. Bovendien speelde het weer ook een rol. Een relatief milde winter in 2022 hielp om de prijzen onder controle te houden, maar dit jaar kan dat anders zijn.

Een Mogelijke Energiecrisis in de Maak?

Terwijl de herfst nadert, groeien de zorgen over de mogelijke energiecrisis in Belgiƫ. Weerexperts voorspellen een koudere winter dan gemiddeld, wat kan leiden tot een verhoogde vraag naar verwarming en dus een hoger verbruik van aardgas en elektriciteit. Tegelijkertijd zijn er nog steeds onzekerheden in de internationale energiemarkten, met spanningen in energieproducerende landen en geopolitieke conflicten die de prijzen kunnen opdrijven. Dit alles wijst op de mogelijkheid van een herhaling van de situatie in 2022, waarbij huishoudens te maken krijgen met dubbele of zelfs driedubbele energieprijzen.

Hoe kunnen consumenten zich beschermen tegen deze dreigende crisis?

Het is begrijpelijk dat consumenten zich zorgen maken over de stijgende energieprijzen en de mogelijke impact ervan op hun financiƫn. Gelukkig zijn er maatregelen die huishoudens kunnen nemen om zich te beschermen tegen deze onzekerheden en hun energiekosten te beheersen. Een van de meest veelbelovende oplossingen is het investeren in duurzame energietechnologieƫn, zoals zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen.

 1. Zonnepanelen: Je eigen elektriciteit opwekken

Zonnepanelen zijn een beproefde manier om je eigen elektriciteit op te wekken en zo minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Wanneer de zon schijnt, produceren zonnepanelen elektriciteit die je direct kunt gebruiken in je huis. Eventuele overschotten worden teruggevoerd naar het net en kunnen worden gecrediteerd op je energierekening. Dit betekent dat je tijdens zonnige dagen je eigen energie produceert en opslaat voor later gebruik, wat vooral handig is tijdens de koude wintermaanden wanneer de energievraag hoog is.

 1. Thuisbatterijen: Opslag van zelfopgewekte energie

Thuisbatterijen, zoals lithium-ionbatterijen, stellen huishoudens in staat om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan en ’s nachts te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit vergroot de mate van zelfvoorziening en vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Tijdens periodes van hoge energievraag, wanneer de elektriciteitsprijzen het hoogst zijn, kun je je opgeslagen energie gebruiken in plaats van elektriciteit van het net te kopen, wat aanzienlijke besparingen kan opleveren.

 1. Warmtepompen: Efficiƫnte verwarming en koeling

Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen op basis van aardgas of stookolie. Ze werken door warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater te halen en deze te gebruiken om je huis te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Warmtepompen zijn efficiƫnter dan conventionele verwarmingssystemen en kunnen je helpen om je energieverbruik en -kosten te verlagen, zelfs tijdens koude winters.

Financiƫle Incentives en Steunmaatregelen

Een van de redenen waarom steeds meer mensen investeren in zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen is de beschikbaarheid van financiƫle incentives en steunmaatregelen. De overheid en verschillende regionale instanties bieden subsidies, premies en belastingvoordelen aan huishoudens die kiezen voor duurzame energieoplossingen. Deze maatregelen kunnen de initiƫle investeringskosten aanzienlijk verminderen en de terugverdientijd verkorten.

Daarnaast bieden energieleveranciers vaak speciale tarieven en contracten aan voor huishoudens die zelf energie produceren en opslaan. Deze tarieven kunnen gunstiger zijn dan de standaardtarieven, waardoor je nog meer kunt besparen op je energierekening.

Milieuvriendelijkheid en Energieonafhankelijkheid

Naast de financiƫle voordelen zijn er ook ecologische en sociale voordelen verbonden aan de overstap naar zelfvoorzienende energieoplossingen. Het verminderen van je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen draagt bij aan de vermindering van broeikasgasemissies en de strijd tegen klimaatverandering. Het vergroot ook de energieonafhankelijkheid van Belgiƫ en vermindert de noodzaak om energie te importeren, wat het land minder gevoelig maakt voor internationale energieprijsschommelingen.

Conclusie

Terwijl de dreiging van een energiecrisis deze winter blijft hangen, hebben huishoudens in Belgiƫ de mogelijkheid om zich te beschermen tegen stijgende energieprijzen door te investeren in duurzame energietechnologieƫn zoals zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompen. Deze investeringen bieden niet alleen financiƫle voordelen, maar dragen ook bij aan een duurzamere toekomst en verminderen de afhankelijkheid van volatiele energiemarkten. Het is tijd voor Belgen om na te denken over hun energietoekomst en actie te ondernemen om zichzelf en het milieu te beschermen.

Verschillende technologiƫen van zonnepanelen

We gaan dieper in op de verschillende technolgiĆ«en in zonnepanelen. We leggen uit wat het verschil is en waarom deze verschillen er toe doen. We geven de voor- en nadelen aan van elke technologie. We geven per technologie ook aan wat de prijsverschillen precies zijn. Dit artikel is om je beter wegwijs te maken in de technische kant van de zonnepanelen. Zo kan je geĆÆnformeerd beslissen.

Tevens vind je technische fiches, garantievoorwaarden van onze merken maar ook van andere merken op deze pagina. We sluiten af met vraag en anwoord over zonnepanelen.

Zonnepaneel met half cut cells en witte backsheet en zwart kader

Kenmerken:

 1. Zwarte cellen
 2. Op witte of zwarte achtergrond
 3. Puur kristallijn
 4. Hogere efficiƫnties mogelijk


Toepassingen:

 1. Particulier
 2. KMO
 3. Industrie

Conclusie:

Enkel dit wordt gebruikt in Westerse landen.


Polychristallijn zonnepaneel met blauwe cellen

Kenmerken:

 1. Blauwe cellen
 2. Op witte of zwarte achtergrond
 3. Samengevoegd kristallijn
 4. Middelmatige efficiƫntie
 5. (Iets) goedkoper

Toepassingen:

 1. Industrie (voor 2015)
 2. Particulier (voor 2012)

Conclusie:

Niet meer van deze tijd in Westerse landen. Het prijsverschil is miniem, de effciƫntie is wel aanzienlijk lager


Amorfe cellen

Kenmerken:

 1. Zwarte cellen
 2. Flexibel
 3. Lage efficiƫntie
 4. Heel goedkoop


Toepassingen:

 1. Industrie (voor 2012)

Conclusie:

De technologie die het nooit heeft waargemaakt. Ze was heel goedkoop. Maar de degradatie (verlies per jaar) was zodanig hoog dat dit niet meer wordt toegepast.


Verschillende soorten monochristallijne zonnepanelen

Er bestaan bij mono christallijne zonnepanelen eigenlijk geen slechte zonnepanelen meer. Ze bestaan allemaal bijna in full black uitvoering. Ze hebben echter allemaal specifieke eigenschappen. Dit zal neit zoveel uitmaken in Wp (Watt Piek is het maximum vermogen onder test condities) maar het kan wel een groot verschil maken in de echte situatie. Je huis staat imemrs niet in een labo. We gaan dieper in op alle verschillende grote soorten van zonnepanelen. 

Zonnepaneel met half cut cells en witte backsheet en zwart kader
Zonnepaneel met half cut cells en witte backsheet en zwart kader

Kenmerken:

 1. Kleine cellen (half cut)
 2. Op witte of zwarte achtergrond (backsheet)
 3. Goedkoop
 4. Iets kleiner Wp/mĀ²

Toepassingen:

 1. Particulier
 2. KMO
 3. Industrie

Voordelen:

 1. Prijs
 2. Beschikbaarheid


Nadelen:

 1. Kleiner Wp/mĀ²
 2. Slechtere opwekking / jaar
 3. Gevoelig voor schaduw effecten

Conclusie:

Dit is de budget optie. Meestal een goed paneel, ontelbaar veel merken. Kies voor een "Tier 1 producent.


Grote producenten:

 1. Risen
 2. Canadian Solar
 3. Longi
 4. Ja solar


Glas glas zonnepaneel met bifacial kwaliteit.
Glas glas zonnepaneel ook wel een bifacial zonnepaneel

Kenmerken:

 1. Kleine cellen (half cut)
 2. Op doorzichtige achtergrond
 3. Duur
 4. Iets kleiner Wp/mĀ²

Toepassingen:

 1. Particulier 
 2. Platte daken met witte dakbedekking
 3. Grondinstallaties

Voordelen:

 1. Zeer zeer lange garanties
 2. Lage temperaturen in volle zon
 3. De achterkant kan ook opwekken (bifacial)
 4. Weinig materiaalwerking doordat voor en achterkant glas zijn


Nadelen:

 1. Prijs
 2. Nog steeds gevoelig voor schaduw effecten

Conclusie:

Dit is een dure oplossing, meestal heeft de "bifacial" eigenschap enkel zin bij grond installaties of op witte dakoppervlakken


Grote producenten:

 1. Sonnex
 2. Canadian Solar
 3. DMEGC
 4. Suntech


Zonnepanelen met N type cellen

Kenmerken:

 1. Kleine cellen (half cut)
 2. N type cellen 
 3. Duur
 4. Iets kleiner Wp/mĀ²

Toepassingen:

 1. Particulier Voordelen:

 1. Lange garanties
 2. Heel hoge efficiƫnties


Nadelen:

 1. Zeer zeer duur
 2. Nog steeds grote cellen

Conclusie:

Dit is een dure oplossing. We zijn ier zelf geen voorstander van. De productie ervan is te klein waardoor de nekel producenten de prijs kunstmatig hoog houden. Prijs kwaliteit is een shingled cell paneel veel beter.

Grote producenten:

 1. Sonnex
 2. IBC
 3. REC
 4. Sunpower


Zonnepanelen met cellen die boven elkaar liggen

Kenmerken:

 1. Cellen over elkaar gelegd
 2. Op zwarte of witte achtergrond
 3. Iets duurder
 4. Hoogste Wp/mĀ²

Toepassingen:

 1. Particulier 
 2. KMO

Voordelen:

 1. Zeer zeer lange garanties
 2. Hoogste effciƫnties in de markt
 3. Niet gevoelig voor schaduweffecten
 4. Kleurvast (in zwart)
 5. Prijs kwaliteit de beste optie


Nadelen:

 1. Iets duurder

Conclusie:

Zonder twijfel of discussie mogelijk: Dit is prijs kwaliteit, het beste wat je kan vinden op dit moment. De productie ervan is eerder klein. Wij hebben leverzekerheid.


Grote producenten:

 1. Sonnex
 2. Hyundai
 3. TW


Half cut cells zonnepanelen

Uitleg:

Half-cut cell zonnepanelen zijn een type zonnepaneel waarbij de traditionele zonnecellen in tweeƫn worden gesneden, waardoor er twee kleinere cellen ontstaan die in serie worden geschakeld. Dit betekent dat er meer zonnecellen op het paneel passen en er meer vermogen kan worden opgewekt.

Door de cellen in tweeƫn te snijden, wordt de stroomsterkte van elke cel gehalveerd, waardoor de weerstand van het paneel wordt verminderd en de efficiƫntie van het paneel wordt verhoogd. Bovendien kunnen half-cut cell zonnepanelen beter presteren bij hoge temperaturen, omdat de lagere stroomsterkte zorgt voor minder warmteontwikkeling.

Half-cut cell zonnepanelen hebben ook een hogere betrouwbaarheid en een lagere gevoeligheid voor microcracks dan traditionele zonnepanelen, omdat de kleinere cellen minder spanning uitoefenen op het paneel en minder gevoelig zijn voor stress door beweging of temperatuurschommelingen.

Al met al bieden half-cut cell zonnepanelen een aantal voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen, zoals hogere efficiƫntie, hogere betrouwbaarheid en lagere gevoeligheid voor microcracks. Ze worden steeds populairder en zijn beschikbaar in verschillende formaten en configuraties voor verschillende toepassingen.


Zonnepanelen Kuurne
Wp
0
Effciƫntie
0
MĀ²
0
Prijsindex
0

Enkele kerncijfers van Half Cut Cells zonnepanelen

Hiernaast vind je enkele van de belangrijkste kerncijfers over deze technologie van Half cut cells zonnepanelen. 

Dit zal je helpen om je keuze te bepalen, conform je budget.

We vergelijken telkens dezelfde groottes van zonnepanelen.

Via de link vraag je een offerte aan

Glas Glas zonnepanelen

Uitleg:

Glas-glas zonnepanelen (ook wel bifacial genoemd) zijn een type zonnepaneel waarbij zowel de voor- als achterkant van het paneel is gemaakt van glas in plaats van de traditionele kunststoffen die in de meeste zonnepanelen worden gebruikt. Dit type zonnepaneel wordt ook wel dubbelglas zonnepaneel genoemd.

Het glas dat wordt gebruikt in glas-glas zonnepanelen is meestal gehard en gelaagd, waardoor het paneel robuuster is en beter bestand is tegen schade door bijvoorbeeld hagel of wind. Daarnaast hebben glas-glas zonnepanelen over het algemeen een langere levensduur dan traditionele zonnepanelen, omdat het gebruik van glas de afbraak van de zonnecellen kan verminderen.

Glas-glas zonnepanelen zijn meestal duurder dan traditionele zonnepanelen, maar de hogere prijs kan worden gecompenseerd door de lagere onderhoudskosten en de langere levensduur. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen meer vermogen genereren dan traditionele zonnepanelen, omdat het extra glas de zonnecellen beschermt tegen degradatie door weersinvloeden en veroudering.

Ze worden ook Bifacial zonnepanelen genoemd. Bifaciale zonnepanelen zijn een type zonnepaneel dat aan beide zijden energie kan opwekken. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die alleen aan de voorkant energie opwekken, kunnen bifaciale zonnepanelen ook licht opvangen dat via de achterkant van het paneel binnenkomt.

Bifaciale zonnepanelen bestaan uit een transparante bovenlaag, zonnecellen en een transparante onderlaag. Het licht dat door de bovenlaag op de zonnecellen valt, wordt omgezet in energie, terwijl het licht dat door de onderlaag binnenkomt, wordt gereflecteerd en ook energie kan opwekken. Hierdoor kunnen bifaciale zonnepanelen meer energie opwekken dan traditionele zonnepanelen, vooral als ze worden geplaatst op een ondergrond die licht kan weerkaatsen, zoals witte dakbedekking, sneeuw of water.

Bifaciale zonnepanelen worden steeds populairder vanwege hun hogere energieopbrengst en de mogelijkheid om meer efficiƫntie te halen uit een beperkte hoeveelheid ruimte. Ze worden vaak gebruikt in grote commerciƫle en industriƫle installaties, maar ook in woningen en kleine toepassingen.

Sonnex
De glas glas zonnepanelen die wij plaatsen
De technische fiches van de glas glas zonnepanelen die wij plaatsen / op voorraad hebben:
De technische fiches van de half cut cell zonnepanelen die wij niet plaatsen:
Wp
0
Effciƫntie
0
MĀ²
0
Prijsindex
0

Enkele kerncijfers van glas glas zonnepanelen

Hiernaast vind je enkele van de belangrijkste kerncijfers over deze technologie van glas glas zonnepanelen (bifacial). 

Dit zal je helpen om je keuze te bepalen, conform je budget.

We vergelijken telkens dezelfde groottes van zonnepanelen.

Via de link vraag je een offerte aan

N-type zonnepanelen

Uitleg

N-type cellen zijn een type fotovoltaĆÆsche (PV) zonnecellen die zijn gemaakt van silicium. Ze worden ook wel negatief-type cellen genoemd vanwege het feit dat het siliciummateriaal aan de ene kant is gedoteerd met fosfor, wat resulteert in een overmaat aan vrije elektronen. Dit creĆ«ert een laag van negatief geladen deeltjes aan de ene kant van de cel.

N-type cellen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten zonnecellen. Zo hebben ze minder last van degradatie door vocht en hitte, waardoor ze een langere levensduur hebben. Ze zijn ook minder gevoelig voor licht geĆÆnduceerde degradatie (LID) dan P-type cellen, wat betekent dat hun efficiĆ«ntie minder snel afneemt bij blootstelling aan zonlicht.

Een ander voordeel van N-type cellen is dat ze over het algemeen een hogere opbrengst hebben dan P-type cellen, vooral bij hoge temperaturen. Dit komt doordat N-type cellen een hogere open-circuit voltage (Voc) hebben dan P-type cellen, wat resulteert in een hogere opbrengst bij een bepaalde lichtintensiteit.

Vanwege deze voordelen worden N-type cellen steeds vaker gebruikt in de productie van zonnepanelen, hoewel ze momenteel nog steeds duurder zijn dan P-type cellen.

Sonnex
De technische fiches van de N-type cell zonnepanelen die wij plaatsen / op voorraad hebben:
De technische fiches van de N-type cell zonnepanelen die wij niet plaatsen:
Wp
0
Effciƫntie
0
MĀ²
0
Prijsindex
0

Enkele kerncijfers van N type zonnepanelen

Hiernaast vind je enkele van de belangrijkste kerncijfers over deze technologie van N type zonnepanelen. 

Dit zal je helpen om je keuze te bepalen, conform je budget.

Via de link vraag je een offerte aan

Shingled cell zonnepanelen

Uitleg:

Shingled cell zonnepanelen zijn een type zonnepaneel waarbij de zonnecellen over elkaar heen worden gelegd, vergelijkbaar met dakpannen. Hierdoor kunnen de cellen dichter bij elkaar worden geplaatst en kan er meer vermogen worden opgewekt dan bij traditionele zonnepanelen.

Bij shingled cell zonnepanelen zijn de zonnecellen aan de randen voorzien van contactstrips die over de randen van aangrenzende cellen worden geplaatst, waardoor ze elektrisch met elkaar worden verbonden. Dit zorgt voor een betere stroomgeleiding tussen de cellen en verhoogt de efficiƫntie van het paneel.

Shingled cell zonnepanelen bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen. Ze hebben bijvoorbeeld een hogere efficiƫntie, omdat er minder ruimte verloren gaat tussen de cellen en er meer zonnecellen op het paneel passen. Daarnaast hebben ze een hogere betrouwbaarheid en een langere levensduur, omdat de overlapping van de cellen ervoor zorgt dat er minder spanning op het paneel wordt uitgeoefend, waardoor het minder gevoelig is voor microcracks.

Shingled cell zonnepanelen zijn nog relatief nieuw en zijn nog niet zo wijdverspreid als andere soorten zonnepanelen, maar ze worden steeds populairder vanwege hun hogere efficiƫntie en betrouwbaarheid. Ze zijn beschikbaar in verschillende formaten en configuraties voor verschillende toepassingen.

Zonnepanelen-full-black-West-Vlaanderen
Zonnepanelen wellness
Sonnex
Betere temperatuursverdeling bij Shingled cell zonnepanelen dan half-cut cells zonnepanelen
Betere verdeling van de zonnepanelen 

De temperatuur wordt beter verdeeld binnenin het zonnepaneel

Betere eigenschappen bij schaduw op een deel van het zonnepaneel.
Betere performantie bij gedeeltelijke schaduw

Het zonnepaneel brengt aanzienlijk meer op bij gedeeltelijke schaduw of bewolking.

Meerdere manieren voor de stroom om door het zonnepaneel te gaan
MEerdere manieren voor stroom om door het paneel te stromen

Iedere rij van cellen heeft 2 diodes waardoor stroom steeds zijn einddoel kan vinden en toch door zoveel mogelijk cellen gaat.

Lagere stromen door de cellen in het zonnepaneel
Lagere stromen door de individuele cellen

Lagere stroom betekent minder stress in het zonnepaneel. minder opwarming, langere levensuur betere opwekking.

De technische fiches van de shingled cell zonnepanelen die wij plaatsen / op voorraad hebben:
De technische fiches van de shingled cell zonnepanelen die wij niet plaatsen:
Wp
0
Effciƫntie
0
MĀ²
0
Prijsindex
0

Enkele kerncijfers van shingled cells zonnepanelen

Hiernaast vind je enkele van de belangrijkste kerncijfers over deze technologie van shingled cells zonnepanelen. 

Dit zal je helpen om je keuze te bepalen, conform je budget.

Via de link vraag je een offerte aan

Vraag en antwoord over zonnepanelen

Er wordt soms van alles en nog wat gezegd over de technologieƫn van zonnepanelen.

Iedere installateur beweert de beste zonnepanelen. Er zijn vele argumenten.

 1. Het zijn Europese zonnepanelen.
 2. Het zijn "Tier 1" zonnepanelen
 3. De garantie is 30 jaar
 4. ...

Hieronder lees je wat er effectief van aan is. In vraag en antwoord. Zo kan je een geĆÆnformeerde beslissing nemen. 

Tier 1 zonnepanelen, wat wil dat zeggen?

Een Tier 1 producent is een producent die opgenomen is in de lijst die Bloomberg (een financieel data bedrijf) is opgenomen.

Er zijn verschillende criteria waaraan fabrikanten moeten voldoen om als "Tier 1" te worden beschouwd, maar over het algemeen worden de volgende factoren meegewogen:

 • FinanciĆ«le stabiliteit: Het bedrijf moet over voldoende financiĆ«le middelen beschikken om te kunnen blijven investeren in R&D, productie en service.
 • Productiecapaciteit: Het bedrijf moet over voldoende productiecapaciteit beschikken om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen.
 • Aantal geproduceerde panelen: Ieder kwartaal moet de totale productie worden doorgegeven. 
 • Productkwaliteit: Het bedrijf moet hoogwaardige zonnepanelen produceren die voldoen aan internationale normen en kwaliteitsstandaarden.
 • Service: Het bedrijf moet een goede reputatie hebben op het gebied van klantenservice en technische ondersteuning.
 • Garanties: Deze moeten worden herverzekerd op de international markt. Zo is er steeds een aanspreekpunt.

Is dit belangrijk? Ja, maar het is vooral belangrijk in grote zonnepanelen project. Daar is het een absolute voorwaarde voor de banken om het project te financieren.

Bij particulieren is dit minder van tel en wel voor volgende redenen:

 1. ƩƩn van de hoofdcriteria is de hoeveelheid van geproduceerde zonnepanelen. Maar "projectpanelen" worden best niet gelegd bij particulieren? Ze zijn minder technologisch geƫvolueerd.

Het is wel belangrijk als indicator voor het feit dat het bedrijf weet wat hoe ze zonnepanelen meoten maken, Dat de kwaliteit van hun productie consistent is en dat ze financieel gezond zijn.

Volgende zonnepanelenfabricanten zijn Tier 1, volgens de laatste lijst. 


Tier 1 lijst van zonnepaneelproducenten.
Garanties van zonnepanelen, wat zijn de belangrijke zaken om te weten?

Garantie van zonnepanelen. Dit is natuurlijk belangrijk. Het geeft je immers een zekerheid en vertrouwen in de producent van het product.

Als BMW 5 jaar garantie geeft op je wagen, kan je ervan uitgaan dat BMW denkt dat ze zeker geen kosten hebben tot 5 jaar (of miniem en is dit ingecalculeerd. Als Kia 10 jaar geeft dan gaan ze ervan uit dat ze geen kosten hebben binnen de eerste 10 jaar.

Pas wel op, er zijn kleine lettertjes aan dergelijke garantie (zeker bij auto-producenten, ook zo bij producenten van zonnepanelen). Een beetje scepticisme is op zijn plaats.

Alle garantiedocumenten van producenten hebben min of meer dezelfde regels, zij het met andere getallen.

Bovendien moet je weten dat:

 1. Ieder zonnepaneel dat nu op de markt is binnen 2 jaar niet meer gemaakt wordt
 2. Dat geen producent, installateur of distributeur zonnepanelen op voorraad houdt voor garantie kwesties
 3. Een zonnepaneel is eigenlijk geen werkend onderdeel. De kwaliteit wordt bepaald bij productie, niet meer erna
 4. Als er iets mis is met de zonnepanelen dan wordt dit duidelijk in de eerste 2 jaar. Daarna niet niet meer. Als het 2 jaar normaal werkt, en een normale degradatie heeft dan zal dit zo blijven.
 5. Glas glas zonnepanelen zullen steeds een betere garantie kunnen bieden omdat er geen materiaal werking zal zijn. Bij de andere is de achterkant immers een folie (backsheet). Bij glas glas panelen is dit beide glas. Daardoor kunnen langere garanties geboden worden.

Wat gebeurt er bij de inroep van de garanties?

 1. De producent heeft de keuze: nieuw paneel leveren met dezelfde eigenschappen of de waarde van het paneel (op dat moment) uitbetalen. In de praktijk zal ALTIJD optie 2 gekozen worden.
 2. De klant / installateur moet contact opnemen. Er moet uit een onderzoek aangetoond worden dat de fout bij de producent ligt niet bij iets anders.

Wat zijn normale garanties van zonnepanelen?

 1. 10-12 jaar productgarantie
 2. 81,2% vermogensgarantie op 25 jaar

Wat zijn de garanties bij de fabricanten waar wij onze zonnepanelen bestellen?

 1. 20 jaar productgarantie
 2. 82.05% vermogensgarantie op 30 jaar

Dit zijn enkele van de veelkomende garantie bepalingen van producenten van zonnepanelen:


Europese zonnepanelen, klopt dit?

Nee, of toch niet geheel. Alle productie zit in min of meerdere mate in de Aziatische landen. Er zijn wel Europese / Amerikaanse merken met productie in China. Sommige producenten assembleren wel zonnepanelen in Europa. Maar dan worden de cellen weer gemaakt in de aziatische landen. Zo is 100% van de Tier 1 lijst min of meer Chinese productie. 

Watt piek van een zonnepaneel, wat betekent dit ?

Watt Piek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om de elektrische capaciteit van zonnepanelen aan te geven. Het is de maximale uitgangsvermogen dat een zonnepaneel kan produceren onder standaard testcondities (STC). Deze testcondities omvatten een instraling van 1000 Watt per vierkante meter, een paneeltemperatuur van 25Ā°C en een luchtmassa van 1,5 (AM1,5).

De Watt Piek van een zonnepaneel wordt beĆÆnvloed door verschillende factoren, waaronder de efficiĆ«ntie van de celtechnologie, de grootte van het paneel en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de Wp-waarde van een zonnepaneel is, hoe meer energie het paneel kan produceren.

De Watt Piek van zonnepanelen kan worden gebruikt om het vermogen van een zonne-energiesysteem te berekenen. Bijvoorbeeld, als een zonnepaneel een Wp-waarde heeft van 300 Wp en een zonne-energiesysteem bestaat uit 10 van deze panelen, dan heeft het systeem een totaal vermogen van 3.000 watt (10 x 300 Wp).

Het is echter belangrijk om op te merken dat de Wp-waarde van een zonnepaneel slechts een van de vele factoren is die van invloed zijn op de prestaties van een zonne-energiesysteem. Andere factoren, zoals de oriƫntatie en helling van de panelen, de locatie van het systeem en de kwaliteit van de installatie, kunnen ook van invloed zijn op de totale energieopbrengst.


Wat is het Flash test report van een zonnepaneel?

Een Flash Test Report (ook wel bekend als een Flash Report) van een zonnepaneel is een document dat de belangrijkste elektrische kenmerken van het paneel rapporteert. Het rapport is gebaseerd op de Flash Test, een standaard testmethode die wordt gebruikt om de prestaties van een zonnepaneel te meten.

Tijdens de Flash Test wordt een korte, krachtige lichtflits gebruikt om het paneel te activeren en de stroom en spanning te meten die het paneel produceert. De resultaten van deze metingen worden vervolgens gebruikt om de belangrijkste elektrische parameters van het paneel te bepalen, waaronder de maximale vermogenswaarde (Wp), de stroom bij maximale vermogenswaarde (Imp), de spanning bij maximale vermogenswaarde (Vmp), de kortsluitstroom (Isc) en de open circuit spanning (Voc).

Het Flash Test Report van een zonnepaneel bevat deze en andere belangrijke technische gegevens, zoals de temperatuurcoƫfficiƫnten, de toleranties op de vermogenswaarden en de efficiƫntie van het paneel. Dit rapport wordt vaak gebruikt door fabrikanten, installateurs en klanten om de prestaties van verschillende zonnepanelen te vergelijken en te evalueren.

Het is belangrijk om op te merken dat het Flash Test Report slechts een momentopname is van de prestaties van een zonnepaneel onder specifieke omstandigheden. De prestaties van het paneel kunnen variƫren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, zoals de instraling van de zon en de temperatuur. Daarom wordt aanbevolen om het Flash Test Report te combineren met andere factoren, zoals de garanties van de fabrikant en onafhankelijke prestatiegegevens van derden, om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een zonnepaneel.


Wordt er gesjoemeld met het watt piek van zonnepanelen?

Jammergenoeg wel, de incentive is immers te groot voor de producenten. Je kan dit tegengaan door het flash test report op serienummer na te gaan.

De internationale standaard voor een zonnepaneel is enkel een positieve tolerantie (0/+5Wp) . Dit wil zeggen dat een zonnepaneel die 400 Wp is, minimum 400Wp is of 401, 402, 403, 404.

Het flash test report is ook enkel zo goed als de machine die ze controleert. Enkel betrouwbare producenten laten hun appartuur onafhankelijk controleren. 

Degradatie van zonnepanelen, wat betekent dit?

Degradatie van zonnepanelen verwijst naar het geleidelijke verlies van prestaties van een zonnepaneel gedurende zijn levensduur. Het is een natuurlijk proces dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, temperatuurveranderingen, vochtigheid, mechanische belasting en andere omgevingsfactoren.

Het verlies van prestaties kan zich manifesteren als een afname van de vermogensoutput van het paneel, een afname van de efficiƫntie of een verandering in de kleur van het paneel. De mate van degradatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het paneel, de installatieomstandigheden, de locatie en de gebruiksomstandigheden.

Het is gebruikelijk dat zonnepanelen na verloop van tijd een zekere mate van degradatie ondergaan. De meeste fabrikanten bieden garanties voor de prestaties van hun panelen gedurende een bepaalde periode, meestal tussen 20 en 25 jaar. De garanties omvatten meestal een minimale vermogensoutput van het paneel na een bepaald aantal jaren, bijvoorbeeld 80% van de nominale waarde.

Er zijn verschillende methoden om degradatie van zonnepanelen te verminderen. Bijvoorbeeld, het beperken van de temperatuurschommelingen door goede ventilatie kan degradatie verminderen. Ook is het van belang dat de panelen goed worden onderhouden en dat eventuele schade of defecten snel worden opgelost om verdere degradatie te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat degradatie van zonnepanelen een normaal en verwacht proces is, en dat het niet betekent dat het paneel niet meer werkt. Zonnepanelen kunnen nog steeds energie produceren, zelfs als ze enige mate van degradatie hebben ondergaan.

Onze zonnepanelen die we plaatsen hebben een minder grote degradatie dan de normaal te verwachten degradatie.


Degradatie van zonnepanelen
Waarom heeft de omvormer een lager kW dan het totaal kWp van de zonnepanelen?

De reden dat de omvormer een lager kW-vermogen heeft dan het totale kWp-vermogen van de zonnepanelen, heeft te maken met de manier waarop zonnepanelen en omvormers werken.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) elektriciteit wanneer er zonlicht op valt. Het vermogen van het paneel wordt uitgedrukt in kilowatt piek (kWp), wat het maximale vermogen is dat het paneel onder standaard testcondities kan leveren.

De omvormer heeft als taak om de DC elektriciteit die de zonnepanelen produceren om te zetten in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huis of op het elektriciteitsnet. De omvormer heeft een nominaal vermogen dat wordt uitgedrukt in kilowatt (kW), wat het maximale vermogen is dat de omvormer kan omzetten.

Het vermogen van de omvormer wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de elektronische componenten en de efficiƫntie van de omzetting van DC naar AC. In de praktijk betekent dit dat het nominaal vermogen van de omvormer lager is dan het totale vermogen van de zonnepanelen om de optimale werking en prestaties te garanderen.

Een omvormer met een nominaal vermogen dat te laag is voor het totale vermogen van de zonnepanelen kan leiden tot een vermindering van de prestaties en de efficiƫntie van het systeem. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de omvormer die wordt gebruikt bij een zonnepaneelsysteem voldoende vermogen heeft om de hoeveelheid energie te kunnen omzetten die de zonnepanelen produceren.

De mate dat dit mogelijk is, hangt sterk af van de specifieke omvormer en het zonnepaneel.

De vuistregels zijn wel voor Belgiƫ:

 1. Hybride omvormers: maximaal 150% watt piek zonnepanelen op een bepaald Watt van een omvormer. Dus bvb. maximum 7.500 Wp op een omvormer van 5.000 Watt (of 5kW)
 2. Niet-Hybride omvormers: maximaal 200% watt piek zonnepanelen op een bepaald Watt van een omvormer. Dus bvb. maximum 10.000 Wp op een omvormer van 5.000 Watt (of 5kW)

Als heir toch boven wordt gegaan dan zal de garantie vervallen op de omvormer / panelen.

Wat betekent een string van zonnepanelen en hoeveel mogen er in 1 string?

Een string van zonnepanelen is een reeks zonnepanelen die met elkaar zijn verbonden om samen te werken als een enkelvoudig systeem. Het is een manier om het vermogen van de zonnepanelen te verhogen en de totale spanning van het systeem te verhogen, zodat het kan worden aangesloten op de omvormer en het elektriciteitsnet.

Het aantal zonnepanelen dat in Ć©Ć©n string kan worden geplaatst, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de zonnepanelen, de spanning van het systeem en de specificaties van de omvormer. Over het algemeen kunnen er tussen de 6 en 15 zonnepanelen in Ć©Ć©n string worden geplaatst.

Het is belangrijk om de specificaties van de zonnepanelen en de omvormer te controleren voordat u besluit hoeveel zonnepanelen u in Ć©Ć©n string wilt plaatsen. Als er te veel zonnepanelen in Ć©Ć©n string worden geplaatst, kan de spanning te hoog worden en kan de omvormer overbelast raken of zelfs beschadigd raken. Aan de andere kant, als er te weinig zonnepanelen in Ć©Ć©n string worden geplaatst, kan de spanning te laag zijn en kan het systeem niet goed functioneren.

Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen en installeren van een zonnepaneelsysteem de juiste stringlengte te kiezen die past bij de specificaties van de zonnepanelen en de omvormer. Dit zal ervoor zorgen dat het systeem efficiƫnt werkt en dat het veilig en betrouwbaar is.


Moeten zonnepanelen gewassen worden?

Ja, maar niet teveel.

Veel hangt af van de specifieke omstandigheden op jouw locatie:

 1. Helling is een belangrijk element
 2. Mosgroei is een absolute vijand. Als je dit ziet moet je ze laten reinigen.
 3. Meer en meer komt er ook "safari zand" tot in Belgiƫ. Dit soort stof is hardnekkig, ze blijft kleven aan je panelen. Als je dit ziet laat je best je zonnepanelen eens reinigen.

Zonnepanelen moeten periodiek worden gewassen om hun prestaties en efficiƫntie te behouden. Door blootstelling aan weersomstandigheden, stof, vogelpoep, insecten en andere verontreinigende stoffen kunnen zonnepanelen vuil en stoffig worden, wat de opbrengst van het systeem kan verminderen.

Het vuil en stof op de zonnepanelen kan ervoor zorgen dat er minder zonlicht doorheen komt en dat er minder elektriciteit wordt opgewekt. Het is daarom belangrijk om de zonnepanelen periodiek schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren.

Hoe vaak u uw zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie van de zonnepanelen, de hoeveelheid vuil en stof in de omgeving en de weersomstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen om zonnepanelen minstens ƩƩn keer per 2-3 jaar te wassen om de efficiƫntie te behouden. In gebieden waar de omgeving meer vervuild is, kan het nodig zijn om ze vaker te wassen.

Het schoonmaken van zonnepanelen is over het algemeen een eenvoudig proces en kan worden uitgevoerd met regenwater en een zachte spons. Het is echter belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen en de zonnepanelen niet te beschadigen tijdens het schoonmaken. Het wordt aanbevolen om een professionele installateur of een specialist op het gebied van zonnepanelen te raadplegen als u vragen heeft over het schoonmaken van uw zonnepanelen.Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat ze gedurende deze periode hun maximale prestaties behouden. Na verloop van tijd kunnen ze echter wel wat minder efficiƫnt worden en minder stroom opwekken dan in het begin.

De garanties die door fabrikanten worden gegeven variƫren van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van het merk en het type zonnepaneel. Dit betekent dat als er binnen de garantieperiode iets misgaat met het zonnepaneel, de fabrikant het zal vervangen of repareren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de levensduur van een zonnepaneel niet alleen afhankelijk is van de kwaliteit van het paneel, maar ook van factoren zoals het klimaat, de locatie en de onderhoudscondities. Het is daarom belangrijk om uw zonnepanelen goed te onderhouden en ze periodiek te inspecteren om er zeker van te zijn dat ze optimaal blijven presteren.

Over het algemeen kunnen zonnepanelen gedurende een lange periode betrouwbare en efficiƫnte stroomopwekking leveren en zijn ze een duurzame investering voor uw huis of bedrijf.


Wat is PID degradatie bij zonnepanelen?

Een fenomeen die vooral voorkomt bij oude zonnepanelen. 

PID staat voor Potential Induced Degradation en verwijst naar een fenomeen dat kan optreden bij zonnepanelen. Het is een vorm van degradatie die wordt veroorzaakt door de spanning die zich kan opbouwen tussen de zonnepanelen en de aarde, waardoor de prestaties van de panelen afnemen.

Wanneer er een verschil in potentiaal ontstaat tussen de zonnecellen en de aardingsdraad van het zonnepaneel, kan er een elektrische stroom ontstaan. Deze stroom kan leiden tot de afbraak van het isolatiemateriaal tussen de cellen en de geleiders in het paneel, waardoor de prestaties van het paneel afnemen.

PID kan worden voorkomen door het gebruik van PID-boxen, die de spanning tussen de panelen en de aarde regelen en zo de kans op degradatie verminderen. Daarnaast is het belangrijk om bij de installatie van zonnepanelen gebruik te maken van hoogwaardige materialen en zorgvuldig te kiezen voor een betrouwbare fabrikant.

Het is aan te raden om regelmatig te controleren op PID bij zonnepanelen, vooral als ze zijn geĆÆnstalleerd in een gebied met een hoog vochtigheidsniveau of een hoge temperatuur.

Nu hebben de meeste omvormers reeds een anti PID functie ingebouwd. Een anti PID-functie bij een omvormer verwijst naar de mogelijkheid van de omvormer om de effecten van Potential Induced Degradation (PID) te voorkomen of te verminderen.

De anti PID-functie van een omvormer werkt door de spanning tussen de panelen en de aarde te controleren en te reguleren om te voorkomen dat deze te hoog wordt. Dit gebeurt meestal door middel van speciale software en hardware die de prestaties van de zonnepanelen monitoren en de spanning in evenwicht houden.

Door de anti-PID-functie te gebruiken, kan de levensduur en prestatie van de zonnepanelen worden verlengd, waardoor u langer kunt genieten van de energieopbrengst van uw zonnepanelen. Het is aan te raden om bij het kiezen van een omvormer te letten op de aanwezigheid van deze functie, vooral als u in een gebied woont met hoge temperaturen en vochtigheidsniveaus, waar PID vaker kan voorkomen.Kunnen zonnepanelen tegen een hagelbui?

Zonnepanelen zijn over het algemeen bestand tegen normale hagelbuien, maar grote hagelstenen kunnen wel schade veroorzaken aan de zonnepanelen. In sommige gevallen kan dit leiden tot barsten of breuken in de glasplaat van het paneel, waardoor de prestaties van het paneel kunnen afnemen.

Fabrikanten testen hun zonnepanelen vaak op hagelbestendigheid en ontwerpen ze om bestand te zijn tegen de meeste hagelbuien. De meeste zonnepanelen zijn getest op hagelstenen met een diameter van ongeveer 25 mm en kunnen over het algemeen hagelbuien tot deze grootte weerstaan.

Als u in een gebied woont waar grote hagelstenen vaak voorkomen, is het mogelijk om extra maatregelen te nemen om uw zonnepanelen te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van beschermende gaas of een hagelbestendig dak boven uw zonnepanelen.

Het is ook belangrijk om de installatie van uw zonnepanelen te laten uitvoeren door een professionele installateur die ervaring heeft met het ontwerp en de installatie van zonnepanelensystemen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals hagel.

Onze zonnepanelen zijn bestand tegelstenen tot 25mm met een maximumsnelheid van 23 m/s


Wat zijn hotspots in zonnepanelen en zijn ze gevaarlijk?

Hotspots in zonnepanelen zijn gebieden waar de temperatuur van de zonnecellen hoger is dan de omringende cellen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals schaduw, vervuiling of beschadiging van de zonnecellen.

Hotspots kunnen gevaarlijk zijn omdat ze de efficiƫntie van het zonnepaneel verminderen en de levensduur van het paneel verkorten. Bovendien kunnen hotspots leiden tot brandgevaar als de temperatuur te hoog wordt, vooral als er brandbare materialen in de buurt zijn.

Als een hotspot wordt gedetecteerd, is het belangrijk om deze te isoleren en te onderzoeken wat de oorzaak is. Het is mogelijk om de schade te repareren door het zonnepaneel te vervangen. Regelmatige inspectie van zonnepanelen kan helpen om hotspots te voorkomen en zo de efficiƫntie en levensduur van het zonnepaneel te maximaliseren.Hotspots in zonnepanelen, gevaarlijk
Hotspots in zonnepanelen, gevaarlijk
Hotspots in zonnepanelen, gevaarlijk
Hotspots in zonnepanelen, gevaarlijk
Heeft temperatuur een invloed op de werking van zonnepanelen?

Ja, de temperatuur heeft een aanzienlijke invloed op de werking van zonnepanelen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de temperatuur van het zonnepaneel, hoe lager de efficiƫntie van het paneel zal zijn. Dit komt doordat de spanning van een zonnepaneel afneemt naarmate de temperatuur stijgt, wat resulteert in een lagere stroomopbrengst.

De mate waarin de temperatuur de werking van zonnepanelen beĆÆnvloedt, kan variĆ«ren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de opbouw van het zonnepaneel, de kwaliteit van de materialen en het ontwerp van het paneel. Over het algemeen zal een temperatuurstijging van 1 graad Celsius de opbrengst van een zonnepaneel met ongeveer 0,5% tot 0,6% verminderen.

Om de efficiƫntie van zonnepanelen te optimaliseren, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en koeling, vooral tijdens warme zomerdagen. Door de panelen te plaatsen op een locatie met goede ventilatie en door te zorgen voor een goede luchtcirculatie onder de panelen, kan de temperatuur van de zonnepanelen worden verlaagd en de efficiƫntie van het paneel worden gemaximaliseerd.

Onze zonnepanelen hebben volgende temperatuureigenschappen:

 1. NMDT: 45Ā°C (+/-2Ā°C). NMDT staat voor "Nominal Module Design Temperature" en is een term die wordt gebruikt om de temperatuur te beschrijven waarmee fabrikanten van zonnepanelen rekening houden bij het ontwerpen en specificeren van hun panelen. De NMDT is de temperatuur waarbij de fabrikant verwacht dat het zonnepaneel zal werken onder standaard testcondities (STC), die zijn vastgesteld op 25 graden Celsius. Bij hogere temperaturen dan de NMDT zal de efficiĆ«ntie van het paneel afnemen en kan er schade optreden als gevolg van thermische stress. De NMDT is afhankelijk van de constructie en het ontwerp van het zonnepaneel, evenals van de omgevingsomstandigheden waarin het paneel wordt gebruikt. Fabrikanten gebruiken de NMDT om de prestaties van hun zonnepanelen te specificeren en om te bepalen hoeveel energie een paneel kan produceren onder verschillende omstandigheden.
 2. TemperatuurcoĆ«ffciĆ«nt van de Open Circuit Spanning (Voc) = -0.2% / Ā°C
 3. TemperatuurcoĆ«ffciĆ«nt van de kortsluitstroom (Isc) = 0.05% / Ā°C
 4. TemperatuurcoĆ«ffciĆ«nt van het maximaal vermogen (Pm) = -0.35% / Ā°C


Wat betekent Leveraged Cost Of Energy (LCOE) bij zonnepanelen?

LCOE staat voor "Levelized Cost of Energy" en is een maatstaf voor de kosten van het opwekken van elektriciteit met behulp van zonnepanelen. Het is een gestandaardiseerde manier om de totale kosten van het opwekken van elektriciteit te berekenen, inclusief de kosten van het bouwen, onderhouden en bedienen van de zonnepanelen, en deze te verdelen over de verwachte levensduur en de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit.

LCOE wordt uitgedrukt in dollar per kilowattuur (kWh) en wordt vaak gebruikt om de kosten van verschillende energiebronnen met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk op te merken dat de LCOE van zonne-energie in de loop der jaren aanzienlijk is gedaald als gevolg van verbeterde technologieƫn en efficiƫntere productieprocessen.

Naast de initiƫle kosten van het bouwen en installeren van zonnepanelen, omvat de LCOE ook de kosten voor onderhoud, reparaties en vervanging van apparatuur, evenals de kosten voor het aansluiten op het elektriciteitsnet. Door deze kosten over de verwachte levensduur van het zonnepaneel te verdelen en te delen door de verwachte hoeveelheid geproduceerde elektriciteit, kan de LCOE worden berekend.

De LCOE is een belangrijke maatstaf voor de kosten van zonne-energie en kan helpen bij het bepalen van de economische haalbaarheid van het gebruik van zonnepanelen als energiebron.


Vanwaar het grote verschil in Wp tussen zonnepanelen?

Kijk eerst naar de grootte van het voorgestelde zonnepaneel.

Ze zijn immers beschikbaar in verschillende groottes. Het is dus logisch dat er zonnepanelen zijn van 300 Wp en andere van 500Wp. Dat laatste is gewoon veel veel groter.


Is watt piek het belangrijkste cijfer van de technische fiche van een zonnepaneel?

Belangrijk maar helemaal niet het belangrijkste.

Het watt piek (Wp) vermogen is een belangrijk cijfer op de technische fiche van een zonnepaneel, maar het is niet het enige belangrijke cijfer. Het Wp vermogen geeft het piekvermogen aan dat het zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden, namelijk wanneer het zonnepaneel wordt blootgesteld aan 1000 watt per vierkante meter (W/mĀ²) instraling van de zon bij een paneeltemperatuur van 25 graden Celsius.

Andere belangrijke cijfers op de technische fiche van een zonnepaneel zijn de efficiƫntie van het paneel, de werkspanning en de werkstroom, de open klemspanning en kortsluitstroom, de temperatuurcoƫfficiƫnten en de garanties van de fabrikant.

De efficiƫntie van een zonnepaneel geeft aan hoeveel van het beschikbare zonlicht wordt omgezet in elektriciteit en is een belangrijke factor bij het bepalen van de prestaties en de kosten van een zonnepaneel. De werkspanning en werkstroom zijn belangrijk om te weten voor het ontwerpen van een zonne-energiesysteem en het selecteren van de juiste omvormer. De open klemspanning en kortsluitstroom zijn belangrijk voor de veiligheid en het ontwerp van het elektrische systeem. De temperatuurcoƫfficiƫnten geven aan hoe de prestaties van het zonnepaneel veranderen bij veranderingen in de temperatuur en de instraling van de zon.Over deze site

Blog over hernieuwbare energie.

Vind ons

Adres
Proosdijstraat 62

8020 Oostkamp

Uren
Maandagā€”vrijdag: 8:00ā€“19:00
Zaterdag & zondag: Geslot