Het aantal zonnepanelen dat je in één string kunt plaatsen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type zonnepanelen, de specificaties van de omvormer en de elektrische kenmerken van je zonne-installatie. Hier is een algemeen proces om je te helpen het aantal zonnepanelen in een string te berekenen:

Controleer de specificaties van de zonnepanelen:

Bekijk de specificaties van je zonnepanelen. Zoek de maximale spanning (Vmp) en de maximale stroom (Imp) voor elk paneel. Bepaal de specificaties van de omvormer:

Controleer de specificaties van je omvormer.

Let op de maximale ingangsspanning (Vdc) en maximale ingangsstroom (Idc).

Bereken de spanning van de paneelstring (Vstring):

Tel de Vmp van elk paneel op om de totale spanning voor de string te bepalen. Zorg ervoor dat de totale spanning de maximale ingangsspanning van de omvormer niet overschrijdt.

Formule:

�string= Aantal Panelen×Vmp per PaneelVstring​=Aantal Panelen×Vmp per Paneel

Bereken de stroom van de paneelstring (Istring):

Bepaal de totale stroom voor de string door gebruik te maken van de Imp van één paneel.

Formule:

�string=Aantal Panelen×Imp per PaneelIstring​=Aantal Panelen×Imp per Paneel

Controleer de beperkingen van de omvormer:

Zorg ervoor dat de berekende stringspanning en stroom binnen de limieten van je omvormer liggen. Als ze de specificaties van de omvormer overschrijden, moet je mogelijk het aantal panelen in de string aanpassen.

Houd rekening met temperatuur- en spanningsvariaties:

Onthoud dat temperatuur en andere omgevingsomstandigheden de prestaties van zonnepanelen kunnen beïnvloeden. Fabrikanten geven vaak temperatuurcoëfficiënten die kunnen worden gebruikt om de berekeningen aan te passen aan verschillende bedrijfsomstandigheden. Het is belangrijk op te merken dat de details kunnen variëren afhankelijk van het systeem en de componenten die je gebruikt.

Conclusie

Raadpleeg altijd de technische documentatie van de zonnepaneel- en omvormerfabrikanten voor nauwkeurige en actuele informatie.

Als je twijfelt of hulp nodig hebt, wordt aanbevolen om een ​​professionele zonne-adviseur of installateur te raadplegen. Zij kunnen helpen de berekeningen af te stemmen op jouw specifieke opstelling en lokale voorschriften.