De prijs van zonnepanelen is gestegen door het coronavirus in China. Overigens zal dit effect tijdelijk zijn. De verwachting is dat in de tweede helft van dit jaar de zonnepanelen weergoedkoper worden.

Door het virus is de productie van zonnepanelen in China sterk verminderd. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het openbare leven in Chinese steden stilgelegd. Hierdoor zijn zonnepaneelfabrieken in acht Chinese provincies stilgelegd, zo hebben marktanalisten van ROTH Capital Partners gemeld.

Dit maakt het logistiek lastig om aan de vraag naar panelen te voldoen. Het lijkt erop dat deze situatie langer gaat duren dan eerst was verwacht. Doordat de ruwe materialen voor PV-modules slechter zijn te krijgen zal de prijs stijgen.

Prijspiek van korte duur

De verwachting is dat de prijs van zonnepanelen met zo’n tien procent zal stijgen. Echter, de verwachting is ook dat deze prijspiek van korte duur zal zijn. De prijs zal zich rond juni herstellen naar het niveau van voor het Chinese Oud & Nieuw.

Prijsdaling op lange duur

Een verdere prijsdaling zal zich voltrekken vanaf de tweede helft van 2020. Dan verschijnen panelen met N-type technologie op de markt. Dat is de opvolger van monokristallijn Perc zonnecellen met hogere efficiëntie en lagere degradatie. Deze panelen zullen goedkoper zijn doordat ze in massaproductie worden genomen.

Ook op langere termijn zullen er structurele prijsdalingen voor zonnepanelen zijn. Dat komt doordat China de productie gaat verdubbelen, maar ook doordat nieuwe typen panelen op de markt verschijnen. Polykristallijn panelen verdwijnen, terwijl monokristallijn wordt vervangen door N-type panelen. Dat is de volgende fase. Er ontstaat dan meer ruimte voor verbetering van de efficiency en verlaging van de kosten.

Benieuwd naar jouw besparing? Vraag een vrijblijvende offerte op!