Sinds het Grondwettelijk Hof de terugdraaiende teller nietig heeft verklaard, zitten veel van ons klanten met vragen over de analoge en digitale meter. Deze infomail probeert de veel gestelde vragen te beantwoorden.

Wat als je nog een analoge teller hebt?

Als jouw teller nog een analoge is, die letterlijk terugdraait, verandert er voorlopig niets.
Eigenaars van zonnepanelen worden geschrapt van de prioriteitenlijst. Zij worden meegenomen in de gewone planmatige uitrol van de digitale teller.

Analoge teller tot 2029

Het doel van Fluvius is dat iedereen tegen midden 2029 een digitale teller heeft. Bestaande zonnepanelen-eigenaars (voor 2021) kunnen de plaatsing van hun digitale teller uitstellen tot 1 januari 2025. Check hier wanneer ze bij je langskomen. Bezoek onze site voor het laatste nieuws over de analoge en digitale teller.

Heb je recht op de eenmalige compensatie?

Ja, op het ogenblik dat de digitale teller wordt geïnstalleerd. Daarom: stel de plaatsing van de digitale teller niet uit. Want de compensatieregeling kan je maar aanvragen tot eind 2025. Bij het berekenen van compensatie wordt er rekening gehouden met:

  • Het jaar van indienststelling van de installatie
  • Het jaar van plaatsing van de digitale teller
  • Het piekvermogen van de zonnepanelen (Wp)

Benieuwd naar je persoonlijke financiële compensatie?


Digitale teller
Digitale teller

Wat als je een digitale teller hebt?

In het geval je een digitale teller hebt, dan verandert het systeem van de terugdraaiende teller naar een systeem met injectietarief.

Wat is de impact?

  1. Je wordt niet echt meer gecompenseerd voor de overtollige energie die je zonnepanelen produceren. Immers, de digitale meter meet de afgenomen en de geïnjecteerde elektriciteit apart. Met andere woorden: je betaalt dus voor iedere kWh die je van het net neemt (reken op +/- 0,3€ per kWh incl. BTW).
  2. Je ontvangt centen voor iedere kWh die je injecteert in het net. Dit wordt in mindering gebracht op je elektriciteitsfactuur. Pas op, hou rekening met het volgende:
    • Je dient bij je energieleverancier een injectiecontract af te sluiten anders krijg je helemaal niets!
    • De prijs die je krijgt voor injectie is slechts een fractie (1/8ste tot 1/10de van de kost), meer bepaald reken op 0,02 tot 0,04 € per kWh.
    • De meeste energieleveranciers zijn hier nog niet klaar voor. Zo zijn er op dit moment nog maar een vijftal leveranciers die injectiecontracten aanbieden. Maar de verwachting is dat de meeste in de loop van de komende maanden zullen volgen.
  3. Je hoeft wel niet langer een prosumententarief te betalen. Hier kan je terugvinden hoeveel prosumententarief je normaal op jaarbasis zou betalen.
  4. Om toch een rendement van 5% op je investering te garanderen, heb je recht op een eenmalige compensatie.

Hoeveel bedraagt deze eenmalige compensatie?

De hoogte van de eenmalige compensatie hangt af van een aantal factoren: het jaar van indienststelling van de installatie, het jaar van plaatsing van de digitale teller en het piekvermogen van de zonnepanelen. Benieuwd naar je persoonlijke financiële compensatie? Bereken het via deze tabel.

Wanneer moet de compensatie aangevraagd worden?

Je kan over een drietal maanden je compensatie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Zie hier voor meer informatie. We hopen je hiermee toch enigszins verder te kunnen helpen. En uiteraard zullen wij onze klanten verder blijven informeren. We houden je op de hoogte over de analoge en digitale teller.

Het SolarNation team