Prijzen 2024

Merken

Gratis offerte

Afspraak inplannen

Werkwijze

We geven je graag een overzicht van hoe we een zonnepaneel installatie uitvoeren

Zonnepanelen bij een particulier

Dat is een logische match. Je hebt gelijk hoe je huidig verbruik. Bovendien komt er in de toekomst waarschijnlijk heel wat bij. Mobiliteit wordt immers steeds meer elektrisch. Gas en stookolie verwarming worden ook uitgefaseerd. Het zal dus belangrijk zijn om zoveel mogelijk op te wekken. Dat kan met zonnepanelen. Bovendien kan ook een thuisbatterij geplaatst worden om de energie tijdelijk op te slaan. Als alle elektriciteit van het net moet zal het immers duur worden. Elektriciteit van je zonnepanelen is tot 5 keer goedkoper

Stap 1: bereken en bespreek thuis

Jij bent de enige die weet wat de toekomstplannen zijn met je woning. Komt er een elektrische wagen in de toekomst? Of zal je misschien op termijn overschakelen op een warmtepomp. Dat beslis jij! 

Het is echter belangrijk dat je deze zaken in de berekeningen meeneemt. Je wil immers niet met een halve oplossing eindigen.

Daarom hebben we deze calculator gemaakt. Je kan dit vanaf nu allemaal zelf!

Enkel zo kan je dus een nauwkeurig budget opstellen. Je bent ook niet verplicht om je persoonlijke gegevens na te laten de calculator is vrij te gebruiken.

Stap 2: Ontwerp & offerte vanop afstand

Ons gratis stopt hier niet. We gaan graag nog een stapje verder. Eenmaal we je voorkeuren hebben doorgekregen zullen we vanop afstand je installatie simuleren alsof de zonnepanelen al op je dak liggen. Dit vormt de basis voor de volgende stap. Tijdens dit vrijblijvend advies doen we reeds volgende zaken: 

 • 3D render zonnepanelen
 • Opwekkingsimulatie voor een volledig jaar
 • Offerte vanop afstand

Onze offertes hebben steeds volgende eigenschappen:

 • Accurate uitwerking van het project
 • Offerte met of zonder thuisbatterij
 • Plaatsing binnen 2-6 weken

Als dit voorstel je interesse opwekt volgt het plaatsbezoek

Stap 3: Plaatsbezoek

We komen graag langs. Enkel zo kunnen we alle technische zaken verifiëren. We geven je ook graag advies over je geplande zonnepanelen installatie. Dit alles wordt dan verwerkt in een definitieve offerte. Volgende zaken controleren we alvast tijdens het plaatsbezoek

 • Huidige aansluiting
 • Huidige elektriciteitsvoorzieningen
 • De staat van je dak
 • De toekomstplannen

Stap 4: installatie

We installeren je zonnepanelen / laadpalen of batterijen binnen de kortst mogelijke termijn. Dit kunnen we doordat we steeds voldoende voorraad hebben. Bovendien doen we dit volgens de hoogste standaarden in de markt. 

Stap 5: keuring

Iedere isntalaltie moet gekeurd worden.

De keuring wordt uitgevoerd door een externe partij. De keurder zal nagaan of de zonnepanelen correct zijn aangesloten en voldoen aan all vereisten zoals ze zijn opgenomen in het AREI en het Synergrid C10/C11. 

Wij zorgen voor de nodige documenten, de begeleiding en de garantie dat deze stap met succes zal slagen. 

Bovendien is dit steeds opgenomen in onze offerte.

Stap 7: Administratie

De laatste stap is voor de klant soms de moeilijkste. Er dienen immers enkele administratieve zaken in orde te worden gebracht. Zo dien je bijvoorbeeld:

 • Melding zonnepanelen bij Fluvius
 • Melding thuisbatterij bij Fluvius
 • Melding bij de verzekeraar van de installatie

We laten je niet in de steek! Bij Solarnation gaan we er prat op dat we ook in deze fase je blijven ondersteunen en begeleiden.

Bespaar je heel wat kopzorgen en kies voor Solarnation!

Tips

We geven je graag enkele tips mee. Bespaar jezelf veel moeite en kopzorgen. Lees hieronder meer 

Weet je met wie je zaken doet? 

Tip 1: installateur of lead fabriek?

Het internet staat vol met informatie. De meeste pagina’s zijn echter opgesteld door bedrijven die helemaal niet actief zijn in zonnepanelen. Ze creëren leads. Eigenlijk proberen ze jouw persoonlijke informatie te krijgen en verkopen ze die door, voor grof geld! Een lead kan een installateur 30€ tot wel 100€ kosten. Pas hiermee op! 

stalking & hardsellers

Ze zeggen 3 offertes maar in realiteit worden de gegevens soms meerdere keren doorverkocht. Dat leidt tot hardselling praktijken en stalking. Je telefoon zal roodgloeiend staan. Niet iedereen is even betrouwbaar.

Bedenkelijke installateurs

Welke installateur koopt veel leads aan. Dat is de installateur die geen doorverwijzingen krijgt! Dat is niet zomaar. Je verwijst immers niemand door als je niet tevreden was!

Buitenlandse bedrijven

Vele van deze soort bedrijven komen uit Nederland of zelf nog verder. Ze hebben de beste mensen zitten om hun sites zo hoog mogelijk te laten ranken. Ze geven ook veel geld uit aan online reclame. Het kan zijn dat je uiteindelijk wel een goede installateur zo kan vinden. Maar waarom het risico nemen? Weet met wie je zaken doet.

Het kan ook anders

We pakken het anders aan. 100% tevreden klanten leiden tot doorverwijzingen. 90% van onze klanten komen via zo’n doorverwijzing. We geven al onze klanten die een nieuwe klant aanbrengen een extra.

Check hier onze promoties op dit moment.

Ook met groepsaankopen is het soms oppassen. Zo organiseren “provincies” of “gemeentes” soms een groepsaankoop. Dat is niet zo. Het wordt eigenlijk beheert door een Nederlands bedrijf die vervolgens grote commissies vraagt aan de “winnende” installateur. Veelal leiden dergelijke zaken maakt dat de installateur enkel nog winstgevend kan zijn als het bedrijf zwaar bespaart op alles (materiaalkeuzes, veiligheid, aftersales, keuringen. De rest wordt je aangerekend in “meerprijzen”. 

Hoe je wapenen tegen dergelijke praktijken?

 • Check het Rescert nummer van de installateur
 • Vraag referenties op in de buurt
 • Rij eens langs bij deze referenties
 • Check het BTW nummer op de website

Waarop let je best
bij de keuze van zonnepanelen?

 • Het soort cellen
 • module efficiëntie
 • degradatie doorheen de tijd
 • tier 1 producent
 • Aantal busbars of type verbinding
 • kleurgarantie
 • ga eens kijken bij een referentie
 • check het wp en de afmetingen
 • check de flash test reports

Welk merk van zonnepanelen moet ik kiezen

Tip 2: Keuze van de zonnepanelen?

Er zijn allerlei soorten en merken van zonnepanelen. Het is soms moeilijk om door het bos de bomen te zien. We geven enkele belangrijke eigenschappen mee.

Tier 1?

Tier 1 is een ranking van de grootste producenten ter wereld. Ze laten op regelmatige basis ook hun fabrieken controleren door keuringsorganismes en sluiten verzekeringen af die hun garanties indekken. Dit is een goede eigenschap. Weet wel dat de beste modules in kleinere oplages gemaakt worden en soms niet de ranking Tier one hebben.

Efficiëntie van het zonnepaneel

De cellen hebben een bepaalde efficiëntie. De module ook. Controleer deze. Een module met een efficiëntie van 18% in plaats van één van 20,5% is een groot verschil! 

De module met 20,5% zal immers jaarlijks 14% meer opwekken op jaarbasis (20,5% / 18% – 1).  

garanties?

Belangrijk maar staar je niet blind. Garanties duiden op een vertrouwen van de producent in hun product. 

Europees of europese sticker?

De realiteit is dat de overgrote meerderheid van de modules gemaakt worden in de aziatische landen. Europees klinkende merken laten veelal hun producten ook daar maken, in min of meerdere mate. Pas dus op voor verkoopspraatjes of de “sticker politiek”. Er is niets mis met een aziatische producent te kiezen. 

full black

Zijn je zonnepanelen zichtbaar? Kies dan voor een volledig zwarte module. Ze wekken misschien iets minder op maar je wil geen visuele vervuiling op je dak. Best pas je ook op dat de module echt mooi zwart is en dat nauwelijks kleurverschil tussen de modules is. 

Wij plaatsen (als één van de weinige) een module waar er ook een kleurgarantie op geldt. Dit maakt dat het verschil tussen de zonnepanelen nauwelijks zichtbaar is. 

Welk merk omvormer moet ik kiezen

Tip 3: Keuze van je omvormer?

De omvormer is het werkende onderdeel van je installatie. Ze moet iedere dag aan de slag. Ze zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om in wisselstroom (zoals op het net). Het is dus één van de belangrijkste keuzes. Je hebt vele producenten van omvormers. De belangrijkste voorwaarde is dat ze op de op Synergrid lijst staan. 

Hybride / niet-hybride omvormers

Een hybride omvormer betekent dat je er een batterij kunt op aanschakelen. Een niet hybride omvormer niet. Een hybride omvormer is aanzienlijk duurder. Dit kan bij particulieren snel oplopen tot 1.000€. Maar het is wel belangrijk. Vroeg of laat zal je een batterij plaatsen. Beter kies je dus voor een hybride omvormer

Micro-omvormers / Centrale omvormers

Micro omvormers worden geplaatst achter het paneel. Ieder paneel heeft een omvormer. Dit maakt dat er dus maximale omzetting is bij panelen die bijvoorbeeld in een bos liggen. 

Het grote nadeel is dat je terug een omvormer nodig hebt als je een batterij wil. Daarom kiezen we steeds voor centrale omvormers. 

Aangesloten op de backup of niet?

Wat weinige mensen weten is dat de omvormer uitvalt als het net uitvalt. Dat is ook zo als je een batterij hebt. Daarmee is natuurlijk één van de belangrijke troeven weg. 

welke merken plaatsen wij?
 1. Goodwe (bij voorkeur)
 2. Deye (in backup toepassingen
 3. SMA (indien gewenst, pas op meerprijs)
 4. Huawei (minder en minder)
 5. Enphase micro omvormers in specifieke cases 

Waarop let je best
bij de keuze van je omvormer?

 • Is het merk gekend
 • is de omvormer hybride
 • kan je op de hybride omvormer ook batterijen van andere merken aansluiten?
 • Wat is het maximaal vermogen van je omvormer (AC vermogen)
 • Kan je een slimme sturing aansluiten op dit merk van omvormers?
 • Wat zijn de garanties bepalingen?
 • Hoeveel strings kan je aansluiten op de omvormer?
 • Heeft de hybride omvormer een backup functie ingebouwd?

De merken van omvormers
verdeelt over categorieën

Waarop let je best
bij de keuze van je vermogen?

 • Driefasige aansluitingen hebben het meest vermogen
 • Als je kan neem dan 3X400V+N in plaats van 3X230V
 • De standaard aansluiting van Fluvius wordt 20A
 • De keerzijde is vermogen brengt een extra kost met zich mee
 • Pas op voor het capaciteitstarief!
 • slimme sturing is heel belangrijk om het capaciteitstarief te verminderen

hoeveel vermogen heb je nodig, nu en in de toekomst?

Tip 4: Denk na over je aansluiting aan het net!

Alles wordt elektrisch, zoveel is duidelijk. 10 jaar geleden was de verwarming op gas, het sanitair warm wate ook en de auto’s op diesel. Dat is vollop in verandering. Warmtepompen, warmtepompboilers en laadpalen zijn in opmars als het betaalbare, duurzame alternatief van de toekomst. Ze verbruiken echter allen elektriciteit. Daar houd je best rekening mee. Niet alleen in hoeveel zonnepanelen je plaatst maar ook voor je aansluiting aan het net. Immers als het gevraagde vermogen hoger is dan het maximaal vermogen van je aansluiting, gaat de elektriciteit onheroepelijk uit. In de volksmond zeggen we vaak “de plong is gesprongen”. 

1X220V / 3X230V of liever 3X400V+N?

Vroeger was 1X220V de standaard aansluiting bij Fluvius. Meestal werd dit gecombineerd met 40A. Het vermogen is dan: (Wortel) 1 X 220 X 40 = 8.800 Watt of 8,8 kW. Dat is niet meer future proof. De meeste elektrische wagen kunnen laden aan 11 kW. Overweeg om tergelijkertijd over te schakelen. De keuze tussen 3X230 of 3X400V zal afhangen van wat in de straat ligt. liefst heb je 3X400V. Wij raden aan om te combineren met 40A. Dan is je vermogen: Wortel (3) X 400 X 40 = 

Bereken je vermogen