Kilowatt uur of kilowatt piek zijn 2 verschillende begrippen:

  • kWh of kilowatt uur is een energie eenheid. Het is dus een verbruiksmaat die aantoont hoeveel elektriciteit je over een periode effectief geconsumeerd hebt.. Dit is dus wat je betaalt op je factuur.
  • kWp of kilowattpiek is een vermogenseenheid. Dit zegt wat je maximaal kunt opwekken op een gegeven moment. (Ook kW of kVa zijn vermogenseenheden)

Misschien leggen we het best eens uit met een voorbeeldje :

Het verschil tussen een vermogenseenheid en energie eenheid bij de wagen:

  • Hoeveel liter je op een jaar getankt hebt is een energie eenheid. bvb. ik heb op een jaar 250 liter getankt. (~kilowattuur)
  • De grootte van je motor van je wagen is een vermogenseenheid. Het is een 1,8 liter diesel (~kilowatt piek)

De twee hangen enigszins samen.

Een grotere motor zal namelijk meer verbruiken. Bij zonnepanelen is dit net zo, Hoe meer kWp, je hebt hoe meer elektriciteit je zal opwekken op een jaar (kWh). 

Ze hebben dus een verband maar er zijn andere factoren

Maar dat is natuurlijk maar een deel van het verhaal. Zo kan je misschien een grote motor in je wagen hebben maar maar weinig km rijden of omgekeerd. Je kan ook een “zware voet” hebben of net een heel rustige chauffeur zijn. Al deze factoren zullen invloed hebben op verbruik in energie eenheden. 

Net zo bij zonnepanelen. De oriëntatie, de helling, de locatie, de schaduw,… Ze hebben allen invloed op je opwekking in energie eenheden (kWh/jaar). 

Dezelfde eenheid (kWh) wordt gebruikt om de hoogte van je elektriciteitsfactuur te bepalen (naast de eenheidsprijs natuurlijk). 

Even een rekenvoorbeeldje:

Even uitgelegd met een praktisch voorbeeld. Als je een airco hebt met een vermogen van 1 kW (vermogenseenheid) en laat deze airco 1 uur draaien, dan heb je 1 kWh verbruikt (energie eenheid). Je zal hiervoor (als de energie van het net komt) ongeveer 0,3€ betalen (dit is wel sterk afhankelijk van de marktprijs van elektriciteit.

Volledige naamAfkortingEnergie of vermogen
Kilowatt uurkWhEnergie eenheid
Kilowatt piekkWpVermogenseenheid
KilowattkWVermogenseenheid
Kilo Volt AmpèrekVaVermogenseenheid
Tabel vermogenseenheid of energie eenheid

Bereken het zelf: hoeveel kWh zullen mijn kWp opwekken: